מהו אופי מבחין?

אחד מתנאי הכשרות לרישום של סימן מסחר הוא היותו של הסימן בעל "אופי מבחין". דרישה זו מעוגנת בסעיף 8 לפקודת סימני מסחר [נוסח חדש], תשל"ב – 1972, כאשר סעיף קטן (א) בו קובע כי: "אין סימן כשר לרישום כסימן מסחר אלא אם יש בו כדי להבחין בין הטובין של בעל הסימן לבין הטובין של אחרים".

האופי המבחין הנדרש על פי הפקודה צריך להיות אינהרנטי (מולד), כזה אשר טבוע בסימן המסחר ואינו תלוי בנסיבות חיצוניות. במילים אחרות, הסימן המבוקש לרישום צריך להיות כזה שקהל הצרכנים או מקבלי השירותים יידעו לזהות את הסימן ולהבדיל בינו ובין סימנים אחרים המוטבעים על סחורות אחרות.

לשם הקביעה מהו אותו אופי מבחין, מקובל לחלק את סימני המסחר לארבע קטגוריות מרכזיות הממוקמות על "ציר התיאוריות", כפי שהגדיר זאת בית המשפט: סימנים דמיוניים או שרירותיים אשר זוכים למידת ההגנה הגבוה ביותר; סימנים מרמזים הזוכים להגנה מוגברת; סימנים מתארים אשר יזכו להגנה מועטה ביותר ובמקרים נדירים; וסימנים גנריים אשר לא יזכו להגנה כלל.

ככל שמיקומו של הסימן על ציר התיאוריות יהיה קרוב יותר למשפחת הסימנים הדמיוניים או השרירותיים, כך יהיה קל יותר לקבוע כי הוא בעל אופי מבחין.

לעיתים, הסימן נעדר אופי מבחין אינהרנטי, אך עקב השימוש שנעשה בו הוא "רכש" את אותו אופי מבחין.

אופי מבחין נרכש:

לעיתים, על אף העדרו של אופי מבחין מולד (אינהרנטי), עדיין יוכל סימן מסחר להיחשב כבעל אופי מבחין, במידה והמבקש לרשום אותו יוכל להוכיח כי הסימן הינו בעל אופי מבחין נרכש.

סעיף 8(ב) לפקודת סימני המסחר מעניק לרשם או לבית המשפט סמכות לקבוע האם סימן מסחר שהוגש לרישום הינו בעל אותו אופי מבחין נרכש. המבחנים לבחינת קיומו של אופי מבחין נרכש מבוססים על נתונים עובדתיים שונים אשר על מבקש הרישום להציג בפני מחלקת סימני המסחר, הרשם או בית המשפט. בין אותם נתונים ניתן למנות את משך הזמן וההיקף שבו נעשה שימוש בסימן, האופן בו הוא פורסם, האמצעים שהושקעו ביצירת קשר מחשבתי בין הסימן לתודעת הציבור לו הוא מיועד. בנוסף, יש לקחת בחשבון האם אופי השימוש בסימן גרם לכך כי ציבור הצרכנים מקשר בין המוצר נשוא הסימן לבין בעליו של הסימן.

כך למשל, אף אם מדובר בסימן תיאורי, הרי שככל שיובאו יותר נתונים ביחס לשיווקו ופרסומו, כך יגבר הסיכוי כי הבקשה לרישומו תתקבל.

מבקשים לרשום סימן מסחר? מעוניינים לקבל מידע הנוגע לתנאי הכשרות לרישום סימן מסחר?
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה בנושא.